Podijelite

Pomoć porodice ili prijatelja će vam koristiti u velikoj mjeri, posebno tokom prvih nekoliko dana kod kuće, a ovo se posebno odnosi ako imate već dijete, jer se ono tada najčešće osjeća zanemareno.  Takođe, ukoliko si možete priušiti dolazak  medicinske sestre, uradite to, pogotovo ako vam je ovo prvo dijete, jednostavno kako biste si povećali povjerenje da sve što radite je ispravno.

Boravak zatvoren u kući bez ikakvih posjetilaca ili izlazaka na vazduh, poprilično je stresan, kako za tebe, tako i za tvoje dijete.  Međutim, s pravom osjećaš nervozu. Ali, možeš postaviti osnovna pravila, kao što je pranje ruku prije ulaska u prostoriju gdje je dijete,  nema posjete ako je neko bolestan, zabranjeno pušenje, čak je poželjno i mjenjanje garderobe ako je neko pušač (ovo nije preuveličavanje). Svakome treba naglasiti, da je veoma važno da se zadrži sigurnost doma za bezbjednost  djeteta, odnosno mirno i čisto okruženje.

 

Takođe, želimo posebno da skrenemo pažnju, mame…ne dozvolite da se osjećate usamljeno,  pokušajte da ostanete u kontaktu sa prijateljima preko društvenih mreža, telefonskih poziva, e-mailova, sve što možete da zamislite….

A vi, porodico, prijatelji kolege..ohrabrujte ih svojim kontaktom. Znajte da ova trauma što  prolaziš uzima veliki fizički i emocionalni danak, jer ovdje postoji širok spektar emocija tokom ovih prvih mjeseci, mnoge hormonalne promene, ali i postporođajne depresije, jer  san o savršeno donešenoj bebi na vrijeme se nije ostvario…ali hoće, vjeruj da hoće.

Priušti sebi  dovoljno odmora, jedi dobro, ali i umjereno vježbaj. Traži podršku i ohrabrenje od ljekara, medicinskih sestara, roditelja ili grupe za podršku koji su to već prošli i imaju iskustva, i u potpunosti možeš uživati u sretnoj etapi tvog života.

 

Pitanje koje ćeš sebi postaviti dosta puta jeste kada pozvati doktora? Ako misliš da nešto nije u redu ili imaš pitanje, pozovi doktora. Postoje mnogi drugi resursi gdje ćeš tražiti odgovore na svoja pitanja,  ali većina njih nemaju ljekarsku diplomu i ne znaju tvoje dijete. Trebalo bi da, dodatno, bez razmišljanja, pozoveš doktora ako primjetš da  dijete ima požutjelu kožu ili oči, temperaturu, probleme sa disanje,, teško se probudi, tragove krvi u bljuckanju ili stolici, ili ima napad.

Iskoristite ove mirne nedelje zajedno da uživate u kontaktu koža na kožu, takođe poznato kao kengur njega. U toploj prostoriji, svom djetetu stavi samo pelenu, a zatim na grudi, tako da njegovo uho bude na tvom srcu. Istraživanja pokazuju da  kengur njega može poboljšati vezivanje  roditelja i djeteta, a svakako poboljšati njegovo zdravlje.

Pratite nas