Podijelite

Život porodice se tokom vremena odvija kroz specifične faze razvoja koje se nazivaju životni ciklus porodice. Svaka od faza testira funkcionalnost porodice, tj. na koji način porodica izlazi na kraj sa određenim razvojnim zadacima i izazovima. Nakon stupanja u bračnu zajednicu, koja predstavlja početnu fazu pomenutog ciklusa, trudnoćom i rađanjem počinje druga faza u životu porodice. Svako od roditelja već u ovoj fazi ima određena očekivanja i fantazije o budućem djetetu i periodu koji je pred njima. Međutim, nerijetko se dešava da njihova očekivanja budu ometena određenim iznenadnim promjenama i komplikacijama, što može u velikoj mjeri da utiče na psihološko zdravlje roditelja.

Prijevremeni porođaj je upravo jedna od takvih okolnosti koja može da ”poljulja” određene psihološke mehanizme, u prvom redu samih majki, a zatim i da utiče na opšte funkcionisanje porodice. Najčešće prvobitne reakcije u ovakvim situacijama su poricanje, šok, nevjerica, strah, tuga, osjećanje krivice. Nerijetko majke traže uzroke u svom ponašanju i krive sebe za to što im se dogodilo (nisam se dovoljno čuvala u trudnoći, ”ogriješila sam se” i sl.).
Drage majke, ovakva osjećanja kod vas su u velikoj mjeri opravdana, budući da prolazite kroz period prilagođavanja, promjene raspoloženja usljed hormonskih fluktuacija i kriza potpuno novih uslova života i životne promjene koja vas je zadesila.  Jako je važno da ovakva osjećanja ne traju dugo i da pažnju usmjerite na dijete koje se bori zajedno sa vama. Prijevremeno rođena djeca su posebno osjetljiva na vaše prisustvo, vaš dodir, glas i stoga je važno da u njihovom prisustvu budete umirujuće, nježne. Takođe, iako vam ponekad izgleda da ovakva negativna osjećanja nikada neće nestati, da ćete stalno biti u strahu, vremenom ćete uspjeti da se izborite sa njima, da ojačate. Nekada će biti lakše, nekada će se pozitivna i negativna osjećanja smjenjivati, ali to je sve dio procesa u kojem ste, dio razvoja.

Nerijetko se dešava da ovakve okolnosti utiču na bračno funkcionisanje i odnos među partnerima. Vaše iskustvo je u ovakvim slučajevima specifično i najintenzivnije, međutim, ne treba da zaboravite i na doživljaje samih očeva, jer svaki od njih, takođe, prolazi kroz ove promjene i možda se razlikuju po načinu reagovanja od vas, ali svakako da njihova osjećanja ne treba da zanemarite, nego da se medjusobno razumijete i podržite. Takođe, podrška bližnjih osoba je jako bitna u ovakvim situacijama, te se okružite osobama u čijem se prisustvu osjećate dobro i sa kojima možete da podijelite vaša osjećanja. Imate potpuno pravo da budete tužne, ljute, da se osjećate loše…ali, jako je važno da radite na svojim osjećanjima, da ih prihvatite, da bodrite sebe, kako biste bile emocionalno stabilne i sposobne da se nosite sa zadacima i izazovima koje vam donosi roditeljstvo.

 

Mira Rodić, magistar psihologije

Pratite nas