Podijelite

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” doniralo je Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra EEG monitoring aparat za praćenje moždanih funkcija koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju nakon pravovremene dijagnostike.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić zahvalio je Udruženju “Mrvice” na ovoj, veoma vrijednoj, značajnoj i praktičnoj donaciji Odjeljenju intenzivne njege i terapije i Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetima Klinike za dječije bolesti.

“Pozivam pojedince, udruženja i kolektive da prate ovaj svijetli primjer i da zajedno sa nama doprinesu u stvaranju najznačajnijeg kliničkog centra u regionu”, rekao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Vladimir Mirošljević istakao je važnost što su aparat donirali roditelji prijevremeno rođene djece koji nikada nisu zaboravili, iako su njihova djeca sada dobro, kroz šta su prolazili na ovoj klinici.

“Ovaj aparat će mnogo da pospješi rad na odjeljenju, jer ćemo moći na vrijeme da dijagnostifikujemo odgovarajuće promjene koje se dešavaju u moždanim funkcijama”, naveo je Mirošljević.

On je dodao da aparat mjeri odgovarajuće potencijale kod nekih stanja naročito u neonatologiji, te da prikazuje promjene u EEG-u /elektroencefalogramu/ kod djece od prvog dana života.

“Aparat je značajan za prijevremeno rođenu djecu, koja imaju niz problema na nivou centralnog nervnog sistema, kao što su učestala krvarenja, hipoksije, upalni procesi, a koji mogu dovesti do poremećaja i koje je vrlo bitno pratiti i na vrijeme pravovremeno reagovati, te dati određenu, adekvatnu terapiju“, napomenuo je Mirošljević.

On je zahvalio na donaciji i izrazio očekivanje da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovostvo.

“Na klinici do sad nismo imali ovakav aparat i nismo se susretali sa njim, jednostavno smo se morali osloniti na naše znanje i iskustvo u kliničkom prepoznavanju bolesti i stanja koje će ovaj aparat moći da sada dijagnostifikuje”, kaže Mirošljević.

On je naveo da je veoma važno da postoji paralela između kadra i opreme, ističući da oprema bez kadra ne znači ništa.

“Važna je ta simbioza, koja donosi uspjeh“, naglasio je Mirošljević.

Milada Šukalo iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” rekla je da ovo udruženje postoji i djeluje nešto manje od dvije godine, ali da je realizovalo veliki broj aktivnosti i projekata i da ovo nije prva akcija koju je sprovelo u UKC-u Republike Srpske.

“Zahvaljujemo svima koji su prepoznali naš rad i podržali akciju `Udahni život`. Posebno zahvaljujemo kabinetu predsjednika Srpske koji je u najznačajnijem dijelu pomogao u doniranju ovog aparata, kompaniji `M:tel` na humanitarnom broju i svim privrednim subjektima koji su kroz svoj društveno odgovorni rad podržali ovu kampanju”, navela je Šukalova.

Ona je zahvalila i javnosti i roditeljima od kojih neki i sada prolaze vrlo teške bitke.

Šukalova je istakla da o doktorima sa kojima sarađuje ovo Udruženje mogu da kažu samo najbolje i navela primjer bebe rođene u dvadeset trećoj nedjelji, a koja je dobro i otpuštena iz bolnice.

“Drago nam je da naši doktori imaju svjetski i evropski prosjek kada je riječ o stopi preživljavanja prijevremeno rođenih beba“, rekla je ona.

Prema riječima Šukalove, prvi put je da je ovakav aparat u UKC-u, naglasivši da je kupljen zahvaljujući donatorima, te da je koštao 30.000 KM i nabavljen u Italiji.

“Prepoznali smo značaj aparata zahvaljujući doktorima koji su nam isticali da je to nešto što im je potrebno u radu“, rekla je Šukalova i dodala da će Udruženje nastaviti sa sličnim aktivnostima i na UKC-u i sa roditeljima.

Preuzeto sa www.mamaklik.com

Pratite nas