Podijelite

MRVICAMA I NJIHOVIM RODITELJIMA

«Kažu da je najopasnije zanimanje na svetu biti beba. Ona ima manje šanse da živi nedelju dana nego jedan devedesetogodišnjak, ili godinu u odnosu na osamdesetogodišnjaka; vodi šestostruko opasniji život od vojnika u rovu i manje su joj šanse da preživi godinu od pilota koji svakodnevno leti. Da li shvatate da je preživljavanje bebe najneizvesnije?»

Ovim rečima je Jacob Sobel 1926. godine u Njujorku počeo svoje predavanje o zaštiti dece. Ukazao je na prvi mesec života kao najkritičniji period za preživljavanje deteta, jer baš u ovom periodu mnogi preporođajni, porođajni i posleporođajni uzročnici pokazuju tendenciju ujedinjenog ataka na novorođenče, jer se u fiziološkom smislu kod novorođenčeta još uvek uočavaju primese života u materici.

Ovo se naravno odnosi na svako novorođenče, a šta onda reći za ono rođeno ranije? Kakve su šanse jedne Mrvice rođene malo ili znatno pre termina da preživi, da od Mrvice izraste u diva i da dalje živi punim plućima, na radost svojih roditelja? To je pitanje na koje vi roditelji, iznenada rođenih Mrvica, onako uplašeni, želite odgovor sada i odmah. Nadam se da vas neću razočarati ako vam najiskrenije kažem da ni mi lekari onog momenta kada primamo jednu takvu bebu na Odjeljenje intenzivne njege to ne znamo. Možemo samo da pretpostavljamo na osnovu svog znanja i iskustva i statističkih podataka. Ali to nije dovoljno a još manje utešno za vas. Međutim, postoji nešto što znamo i što možemo da obećamo a to je da ćemo se za život svake Mrvice boriti svim raspoloživim sredstvima, i nikada i nimalo ne štedeći sebe. Mnoge smo škole za to izučili, mnogo edukacija i treninga prošli, a to i dalje svakodnevno činimo. Previše je burnih dana i neprospavanih noći iza svakog zaposlenog ko zbrinjava vaše bebe na našim odjeljenjima i klinici, što nam daje neprocenjivo iskustvo da u svakom trenutku prepoznamo bolest, probleme i potrebe vaših Mrvica i da ih uspešno rešavamo.

Drage mame, pročitala sam sve vaše priče. Vidim koliko je bolno i teško biti s druge strane. Verujte nimalo nije lako ni sa ove druge, naše strane. Iako sa roditeljima obavezno obavimo prvi informativni razgovor, a zatim vam svakodnevno dajemo informacije, mnoge od vas kažu da vam niko ništa nije rekao i da ništa niste znale o bebi. Ustvari čini mi se da je u pitanju samo vaš strah i šok, i da vam treba vremena da obradite veliki broj informacija koje svakodnevno dobijate. Mislim da je vaše udruživanje i ova brošura dobar način da neke stvari bolje razumete i lakše shvatite i prihvatite.

Ja želim da vam kažem sledeće. Šanse jedne Mrvice da preživi i dalje sretno živi zavise od bezbroj faktora a nabrojaću vam samo neke: da li je trudnoća željena i planirana ili se prosto desila; da li je začeta prirodno ili in vitro fertilizacijom; koliko godina imate vi i vaš suprug; da li u porodici postoje neke nasledne bolesti; kakvo je vaše zdravstveno stanje pre i u toku trudnoće; da li je trudnoća kontrolisana i pravilno vođena ili ne; da li ste i koliko vodile računa o ishrani u trudnoći; da li ste konzumirali cigarete, alkohol ili opijate; šta je dovelo do prevremenog porođaja; dijabetes, hipertenzija, oboljenja štitaste žlezde, sistemske bolesti, infekcije, neadekvatna funkcija placente, zatezanje pupčanika ili neke urođene bolesti i malformacije kod beba često dovode do ranijeg rođenja. Iako se razlog često ne može otkriti, kada zapreti ranije rođenje mnogo zavisi od toga koliko sedmica pre termina se beba rađa, da li se porođaj može bezbedno odgoditi a da majka primi injekcije za sazrevanje pluća bebe, ili beba možda pati pa se porođaj mora hitno završiti. Pravilan izbor načina završetka porođaja, prirodnim putem ili carskim rezom, neophodnost primene nekih intervencija kod patoloških pozicija ploda, potreba za oživljavnjem bebe, porođajna telesna težina, igraju takođe veliku ulogu u šansama bebe za preživljavanje.

Mislim da vam je sada u potpunosti jasno zašto je tako teško reći odmah na prijemu, a i dugo potom, kolike su šanse jedne Mrvice da preživi nakon ranijeg rođenja i da kasnije vodi normalan život, jer što više ima pobrojanih riziko faktora, šanse da preživi su joj manje. Kako će se vaša beba nositi sa brojnim komplikacijama nedonešenosti kao što su: ekstremna nezrelost nekih beba; ekstremno i veoma mala telesna težina na rođenju; zaostajanje u rastu i razvoju ploda; intrauterina patnja; oživljavanje na rođenju; nesposobnost da se održi telesna temperatura i stanje unutrašnje sredine; problemi u regulaciji šećera, kalcijuma, natrijuma, kalijuma i drugih elektrolita; smetnje sa disanjem zbog nezrelosti ili bolesti pluća; iznenadni prestanak disanja zbog nezrelosti mozga; netolerancija i smetnje sa hranjenjem; moždana krvarenja; infekcije; urođene malformacije; sindromi, retke bolesti; U prvim danima života vaše bebe mi to zaista ne znamo, jer bebu moramo upoznati.

Svaka beba ima svoju genetsku osnovu i biološki potencijal sa kojim se rađa i od toga mnogo zavisi kakav će borac postati vaša beba i da li će i kako umeti da se nosi sa pobrojanim komplikacijama nedonešenosti. Od mene i mojih kolega ste hiljadu puta čule da je svaka beba posebna, i da ni dve i dve nisu iste, i da nas uprkos našim stručnim predviđanjima, baš svaka može pozitivno ali nažalost i negativno iznenaditi. I to je jedna velika istina!

Preživljavanje svih beba a pogotovo Mrvica je, dakle, neizvesno. Naravno pored svega gore pobrojanog mnogo zavisi i od dobre opremljenosti Intenzivne njege svim neophodnim aparatima. Da je preživljavanje Mrvica bez toga nemoguće, shvatile su sve mame naših dosadašnjih heroja. Različiti tipovi savremenih aparata za disanje, za aspiraciju disajnih puteva, inkubatori, laringoskopi, tubusi, monitori za praćenje vitalnih funkcija ili rada mozga, foto lampe, perfuzione pumpe za precizno doziranje terapije, razni kateteri plasirani u centralnim ili perifernim venama, sonde za hranjenje i brojni drugi aparati i prateća oprema dali su i stalno povećavaju šanse vaših beba ne samo da prežive, već i da kasnije vode kvalitetan život.

 Nažalost, zbog potrebe za dugotrajnom primenom, nekada i više meseci, aparati i ostala pobrojana oprema su nekada i izvor bolničkih infekcija, koje za ovakve bebe čiji imunitet nije razvijen, predstavljaju veliku dodatnu opasnost. Znam da je prvi susret sa bebom okruženom svim tim aparatima i „cevima“ za vas svakako šok i da vam nije lako da se suočite sa tim. Još vam je gore kada malobrojno i umorno osoblje nema vremena za detaljna objašnjavanja. Zato mi je drago da ćete u ovoj brošuri biti bar malo informisane o svrsi pojedinih aparata i postupaka koji se rade oko vaših beba, i da ćete ovako udružene jedna drugoj biti neprocenjiva podrška.

Pored aparata za živote vaših beba zaslužno je i visoko obrazovano, permanentno edukovano, veoma spretno, sposobno i požrtvovano osoblje, izvanrednih moralnih i ljudskih kvaliteta. Odgovorno tvrdim ovaj posao ne može raditi svaki lekar i svaka sestra. Oni koji ga rade znaju da se prema Vašoj bebi moraju ophoditi kao prema svojoj. Iako vama koji ste ophrvani brigom za svoju nejaku tek rođenu Mrvicu to ne izgleda uvek tako, iako ste, što zbog straha, a što otrovani negativnim i zlonamernim pisanjem u nekim medijima i na društvenim mrežama puni nepoverenja, verujte apsolutno da se iza naših vrata vodi svakodnevna dvadesetčetvorosatna divovska borba za život svake bebe bez obzira ko je, odakle je i ko su joj roditelji. Svesni smo da su mnoge od tih beba dugo priželjkivane, da su jedva začete, da su teško održavane, da za neke neće ili ne može biti sledeći put. To nam daje dodatnu odgovornost. Dajemo sve od sebe, ne štedeći se. Podjednakim žarom borimo se za sve jednu da preživi, a svaka koja u tome uspe je ne samo vaš, već i naš veliki heroj. Sretni smo što danas kod nas bebe retko umiru, i što se možemo pohvaliti armijom heroja. Na vašu i našu sreću i dobrobit društva i čovečanstva jer ko zna, možda će baš neko od njih biti novi Mocart, Anštajn, Tesla, Marija Kiri, Milena Barili….

Iako smo odavno otvorili vrata Intenzivne njege i Odjeljenja neonatologije za vaše prisustvo, uveli hranjenje vašim mlekom, omogućili vam kontakt sa bebama, vidimo da vam i privremena odvojenost od beba, između dva hranjenja, teško pada. Žao nam je što za sada vi, vaše Mrvice i mi nemamo prostor kakav zaslužujemo, kako bismo vam omogućili stalno prisustvo. Ali zato znajte da mi ne samo što lečimo vaše Mrvice od teških bolesti, i podvrgavamo ih brojnim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, nekad i bolnim, zbog čega nas ponekad prosto mrzite, mi ih kao i vi zavolimo čim uđu na odjeljenje. Znamo da im nedostajete, pa ih mazimo kad vas nema, pevušimo im, bodrimo ih da istraju u svojoj borbi, dajemo im imena, Živko, Živana, Viktor, Viktorija, Srećko, Sunčica… Sretni smo kao i vi kad bitke dobijamo a uglavnom ih dobijamo od 24 nedelje pa nadalje što je nekada bilo nezamislivo. Sa gubicima se teško nosimo. Nikada ne oguglamo. Patimo, kao i vi. Padne i poneka suza kada niko ne vidi. Sramota je da oni koji su se borili plaču, nemamo vremena, čekaju nas nove bitke. Iako statistički gledano gubimo veoma mali broj beba svesni smo da će svaki gubitak, pa makar on za nas bio i jedan posto, za vas uvek biti sto posto. Iako znamo da nigde u svetu ne može preživeti svaka nedonešena beba male težine, nimalo nam nije lako kada neku izgubimo. Nakon gubitka ne bežimo, izađemo hrabro pred vas, jer časno smo se borili, trudimo se da analiziramo i da vam objasnimo zašto je bitka izgubljena kako bi zajedno izvukli pouku za sledeću trudnoću i porođaj.

Ne mirimo se sa gubicima. Tražimo odgovore u literaturi, od samih beba, preživelih i onih koje u tome nisu uspele. Iako mi nekada ne znamo šta treba da radimo, bebe su te koje znaju. Od njih najviše učimo. Posle svake smo bogatiji za jedno iskustvo. Radujemo se zajedno sa roditeljima kada ih ispraćamo kući. Pratimo ih i posle. Sretni smo kada vidimo da bezbrižno rastu, smeju se, govore, hodaju. Za one sa hendikepom, pomažemo vam da izvučete maksimum, da ih osposobite za život. Volimo kada nam se javite, pošaljete slike svojih heroja i kažete koliko su vas usrećili i obogatili vam život.

Da bismo išli dalje, da bi nove Mrvice u svakom trenutku bile bezbedne i da bi uspešno mogle voditi svoje bitke za život, koji im je znatno ranije darovan, treba nam novi i moderniji prostor i još dosta savremenih aparata i prateće opreme, koja mora biti prilagođena i veoma malim bebama. Moje kolege i ja nemamo dilemu oko toga da tu gde počinje život treba dati sve, bez štednje, jer to je zalog za budućnost. Mi se za to nesebično borimo iako smo stalno izloženi kritici i često nerazumevanju.

Hvala svim našim Mrvicama jer su mnogi od nas boreći se za njihove živote postali bolji ljudi. Hvala i Udruženju „Mrvice“ koje nam pomaže da zajedno ostvarimo zactani cilj da sve Mrvice postanu heroji u bitci za život, kako bi mogle izrasti u divove, koji će svojom veličinom zadiviti svet.

 

 

Prim. dr Vesna Novaković

Specijalista pedijatrije – neonatolog

Pratite nas