Podijelite

Ako je tvoja beba rođena prerano, postoji nekoliko uslova koji se moraju ispuniti da biste imali pravo da idete kući:

-dobijanje na težini,

-dijete je u stanju da održi svoju tjelesnu temperaturu,

-dijete je prihvatilo način hranjenja od majke (dojenje ili flašica)

-minimalna težina itd.

Prije samog otpusta iz bolnice, medicinski tim koji te pratio tokom boravka, će ti saopštiti plan zaštite za tebe i tvoje dijete, kao i posebne detalje kako reagovati u vanrednim situacijama i kako djetetu pomoći u njima. Naučićete te da prepoznaš  nutritivne potrebe svog djeteta, sve što se tiče osnovnih potreba, odnosno spavanja, jela i rasporeda neophodnih  medicinskih pretraga, kao i sve ostalo što je potrebno da znaš.

Zapamti, ako si zbunjena zbog nečega ili želiš da saznaš više o tome, pitaj, bez ustručavanja.

Po samom izlasku iz bolnice, raspitaj se o izboru pedijatra za tvoje dijete, upoznaj se sa njim i uspostavi dobar odnos, tako što ćeš kopirati svu medicinsku dokumentaciju i informisati ih za posebnu pažnju, to je tvoje pravo. Ovo posebno napominjem za djecu rođenu u zimskim terminima, jer ordinacije su tada prepune virusnih infekcija. Pokušajte da dogovorite dolazak, odnosno samo prolazak kroz čekaonicu…

Takođe, prikupi svu dokumentaciju koja se odnosi na djetetovo zdravlje, u nekoj svojoj datoteci koja će ti uvijek biti pri ruci (npr lista lijekova; rezultati testova; lične napomene; brojeve ljekara i specijalista…). Ova datoteka će te sigurno spasiti u trenutku kad ti bude potrebno.

Pratite nas